Verimli Uyku İçin 10 Altın Öneri

By : | Comments Off on Verimli Uyku İçin 10 Altın Öneri | On : May 30, 2014 | Category : Saglik

İşe, okula veya sakin bir güne başlamadan önce iyi bir uyku süreci geçirmiş olmanız gerekir. Bu sayede güne daha zinde ve olumlu bir enerjiyle başlarsınız. Lakin günümüz şartları malum. Stres, hava kirliliği, teknoloji gibi etmenler uyku kalitesini düşürüyor. Verimli uyuyabilmek için yapılması gereken bazı altın kurallar var.

1- Uyumadan önce bedeninizi sakinleştirmek için bitki çayı veya süt içebilirsiniz. Bunları içtikten bir süre sonra mutlaka tuvalete gidin ve yatağa rahatlamış bir şekilde geçin.

2- Doğru şiltenin üzerinde uyumalısınız. Sizin bedeninize ve konforunuza göre en uygun şilteyi deneyerek bulmalısınız. En rahat ettiğiniz şilte üzerinde uykuya dalmalısınız.

3- Midenizin rahat olması gerekir. Akşam en geç 7’de yemek yemelisiniz ve yediğiniz akşam yemeği hafif olmalı. Gece yattığınız zaman midenizden çeşitli sesler gelmesi veya hazım problemleri yaşamanız, uyku kalitenize engeldir.

4- Düzenli egzersiz yapmak uyku kalitesini çok olumlu yönde etkiliyor. Lakin egzersiz öncesi ve sonrası stres hormonu salgılarız. Bu yüzden kendimizi çok daha enerjik hissederiz. Hormon seviyemizin normale gelmesi biraz zaman alır. Bu yüzden egzersizlerinizi uyumadan birkaç saat önce yapmalısınız.

5- Zihninizdeki stresten kurtulmalısınız. Gün içerisinde iş, okul, trafik, sosyal hayat gibi faktörlerden dolayı kafanız yoğun oluyor. Günü değerlendirmekle ertesi günü planlamak için sakince düşünmeye vaktiniz kalmıyor. Dolayısıyla bu düşünme davranışını genelde yatağa ilk girdiğiniz anda yapıyorsunuz. Ama bu şekilde kafanız dolu olduğu zaman da uykuya dalmakta güçlük çekiyorsunuz. Bunun için düşünme zamanını gün içerisindeki boşluklara kaydırın. Bu sayede hem düşünceleriniz için daha verimli ve yapıcı çözümler üretirsiniz, hem de uyku kalitenizin düşmesine sebep olan birşey yapmazsınız.

6- Alkol kullanımı uyku düzeni üzerinde çok etkilidir. Ne kadar içtiğiniz ve ne zaman içtiğiniz çok önemli. Uyku öncesi içeceğiniz 1 kadeh şarap, uykuya daha kolay dalmanızı sağlayabilir. Çok fazla miktarlarda içmeniz ise mide rahatsızlıklarına sebep olur, baş ağrısı ve halsizlik hissettirir, ayrıca gece boyunca çok sık tuvalete kalkma gereği duyarsınız. Bu yüzden alkol tüketimini sınırlandırmanız veya hiç tüketmemeniz, uyku düzeniniz için çok daha iyi olacaktır.

7- Yatak odanızda uykuya geçeceğiniz zaman hiç bir ışık kaynağı açık olmamalı. Lambaları mutlaka kapatın ve bunun haricinde etraftaki elektronik eşyaların da ışıklarının kapalı konumda olmasını sağlayın. Beyniniz ışığı algıladığı zaman uykuya geçip geçmeyeceğine karar veremez. Bu da verimli bir uyku süreci geçirmenize engeldir.

8- Araştırmalara göre insanların yarısı televizyon karşısında uyuma alışkanlığına sahip. Televizyondaki ses ve görüntünün sürekli değişmesi, beyni dinç utar ve uykuya dalmanızı engeller. Daha uzun süre uyanık kalmanıza neden olur. Bu yüzden kendinize bir iyilik yapın ve uyumadan önce televizyonu mutlaka kapatın.

9- Cep telefonu ve bilgisayarınızın bulunduğu yer çok önemli. Sürekli yoğun bir düzeyde radyasyon yayan bu cihazlar, uyku esnasında asla yanıbaşınızda olmamalı. Bunlar size sürekli olarak yapmanız gereken sorumluluklarınızı anımsatır ve kafanız rahat, stresten arınmış bir şekilde uyumanıza engel olur. Bu yüzden cep telefonunuz ve bilgisayarınızı mümkün olduğunca uyuduğunuz yerden uzak tutmalısınız.

10- Son kahvenizi ne zaman içtiğinize dikkat etmelisiniz. Kafein vücudu dinç tutan ve beyni daha aktif çalıştıran bir maddedir. Bu yüzden uykuya dalmanızı zorlaştırır. 100 mg kafein vücuda girdiğinde sindirilmesi için 6 saatlik süre geçmesi gerekmektedir. Örneğin saat öğleden sonra 3’de içtiğiniz 200 mg’lık bir kahvenin 100 mg’ı, akşam 9’da halen vücudunuzda kalır. Bu yüzden her 100 mg için 6 saatlik süreyi hesaplarsanız, uyku sürecinizi daha rahat geçirebilirsiniz.

baby_sleeping_with_teddy-other