Stresin Vücudunuzu Etkilemesinin 7 Yolu
Bazen büyük resmi görebilmek için biraz uzaklaşmamız gerekir. Bu özellikle stresin sizi nasıl etkilediğini fark etmeniz için bu gereklidir.
Stresli bir dünyada yaşıyoruz, bu yüzden ne kadar etkisinde kaldığımızı anlamamız zor oluyor. Vücudumuz doğası gereği zaten stress altında –devamlı kan pompalıyabilmek için yerçekiminiyle uğraşmak gibi. Ama bizim üzerimizde çok daha fazla etki eden – zorlu müdürler, trafik, sıkışan ödemeler – sayısız farklı başka stres kaynaklarıda karşımıza çıkar. Dengesiz beslenme, uyku eksikliği ve elektronik cihazlarla çok uzun süre çalışmak gibi günlük sıkıntılarınız size ciddi strese bağlı sağlık sorunları olarak dönebilir.
Aşağıdaki stres ile ilgili konular herhangi bir şekilde sizi etkiliyor mu?
- Karbonhidrat bağımlılığı: Stres altında, vücud stres hormonu kortizolu daha fazla salgılar. Bunun sonucunda glukoz seviyesi artar ve sağlıksız karbonhidrat yeme isteğini arttırır. Eğer müdürünüz size iş bitimi için mantıksız bir süre verdikten sonra kendinizi bir kurabiye gibi atıştırmalık ararken bulursanız, bunun yerine bir parça meyve yemeyi deneyin. Bu size ihtiyacınız olan karbonhidrat desteğini verecektir.
- Daha fazla hastalık izini: Kortizol , bağışıklık sistemi yanıtı etkiler ve vücudun mikropları yenme yeteneğini sınırlar. Birkaç gün boyunca yatakta dinlenirken vücudunuzun – bu arada ihtiyacınız belki dinlenmek değil, aynı zamanda kaçınmak olabilir – iyileşme süreleri daha uzun hale gelebilir.
- Kabızlık: Kortizon, sindirim sistemi yavaşlatarak kabızlığa yol açabilir. Seyrek ve stresli bağırsak hareketleri hemoroid riskini, varis, hazımsızlık, vücut ve ağız kokusunu artırabilir. Bunun yanında, toksinlerin kolonda birikmesi kolon kanseri gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.
- Kalp hastalıkları: Artan kortizol düzeyleri kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskini arttırır. Ayrıca stresin bir sonucu olarak serbest kalabilen adrenalin yüzünden artan kalp hızı ve kan basıncı sizi enerjisiz bırakabilir.
- Cilt sorunları: Adrenalinnin sıksık salgılanması cilde kanın ulaşmasını engelleyerek egzama ve akne gibi cilt hastalıklarına sebep olabilir. Ve bu kendi başına stres oluşturup bir döngüye neden olabilir.
- Uykusuzluk: Rutin olarak vücudunuza stres yüzünden pompalanan tüm kimyasallar ile huzurlu bir uykuya zor kavuşursunuz. Uyku eksikliği ise kilo artışı ve depresyon gibi bir dizi sağlık sorunu ile bağlantılı olmuştur.
- Kısırlık: Vücudunuz tarafından yayımlanan stres hormonları üreme sistemin üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir, sperm sayısını azalması, yumurtlamayı etkileyebilir ve anormal adet döngüsüne neden olabilir, ve hatta libidoyu engelleyebilir.
Ama iyi haber, hayatımızda stresi azaltmak için hemen adım atamaya başlıyabilirsiniz. Egzersiz, -hatta mahallede bir tur atmak – birkaç dakikalık bir yürüyüş bile stres ve kortizol düzeyleri azalmasına yardımcı olacaktır.
Bir stres günlüğüne başlayarak hangi durumlarda sizde strese neden olduğunu belirleyin. Bu size stresin kaynaklarını ortadan kaldırmak için yaşamınızda ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini bulmanıza yardımcı olacaktır. Ama önemli olan bu değişiklikleri yapabilmek. Belki de sonunda işinizin veya ilişkinizin size yarardan çok zarar verdiğini itiraf zorunda kalacaksınız. Bu gibi durumlarda hemen bırakmak daha fazla stres yaratacağına emin olsanızda, uzun vadeli faydalar buna değer olacaktır.
Ve günlük stres ile başa çıkmak için beslenme destek başlamak: bitkisel takviyeleri, diyet değişiklikleri, hatta meditasyon hızlı ve kalıcı sonuçlar getirebilir.