Saksıda Biber Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda biber yetiştirmek oldukça keyiflidir. Çok renkli ve alaca renkli yaprakları olur. Süs bitkisi olarak bile güzel bir görünümü vardır. Üstelik yetiştirilme süreci de gayet kolaydır.
Saksı Seçimi:
40 cm genişlik ve derinliğe sahip olan bir saksının boyutu uygundur. Daha büyük de olabilir. Tahta ve çömlek saksılar, plastik saksılara oranla ısıyı daha az geçirir. Çömlek saksılarda, sırlanmış olmasına dikkat edin. Aksi takdirde topraktaki su buharlaşarak yanlardan çıkabilir. Plastik saksılarda koyu renk kullanmaktan kaçının. Koyu renkli plastik saksılar toprağı çok ısıtır ve köklerin yanmasına sebep olabilir.
İçecek fıçıları veya 20 lt’lik kovalar da işinize yarar.
Kullandığınız saksının dibinde suyun süzülmesini sağlayacak delikler olmalı. Saksıyı yüksek bir yere koymanız, suyun süzülmesini kolaylaştıracaktı.
Toprak:
Saksının üzerinde yaklaşık olarak 4-5 cm boşluk kalacak şekilde toprakla doldurun. Toprağın arasına ağaç kabuğu veya yaprak gibi şeyler karıştırarak toprağın daha serin kalmasını sağlayabilirsiniz. Biber, kaliteli ve humuslu toprağı sever. Hazır satılan torflardan kullanabilirsiniz. Ara sıra kalsiyum takviyesi yaparsanız biberleriniz çok daha kaliteli olacaktır.
Tohum Ekme:
Biber tohumlarınızı torfun üzerine teker teker biraz arayla koyun. Üzerlerine 3-5 mm kadar torf örtün. Çimlenene kadar toprağı sürekli nemle olacak şekilde sulayın.
Çimlenmeden sonra filizler elle tutulabilir boya erişecektir.
Şaşırtma İşlemi:
Ele gelir haldeki filizler yapraklarından güç alarak tutun. Bu şekilde gövdesinin zedelenmesini önlersiniz. Toprağının etrafını açın ve kökü görünür hale gelsin. Hafifçe kaldırıp başka bir saksıya ekin. Bu sayede filizinizin kökü dahada kuvvetlenecektir.
Sulama:
Biber saksısı doğrudan öğlen güneşini almayan ama açık, havadar, uzaktan güneş ışığı gören bir ortamda olmalıdır. Toprağın yüzeyi açık kahverengiye doğru dönerken sulama yapılmalıdır. Asla aşırı sulama yapılmamalı. Çimlenme ısısından daha düşük bir ısıdaki ortamda büyürse, çiçeklenmesi daha hızlı olacaktır.
Yaz aylarında daha sık aralıklarla sulama yapacağınız için topraktaki gübre gitgide azalacaktır. Bu yüzden her sulamayla beraber azar azar gübre eklemeniz gerekir.
Yerine Alıştırma:
Fideleriniz son don tehlikesini atlattıktan sonra, gündüz dış ortamda gece ise içeriye alarak büyütmeye devam edin. Bu sayede dış ortamdaki havaya yavaş yavaş alışır.
Yaza doğru polenlenip meyve verme dönemi başlar. Yazın toprağın kuru kalmamasına dikkat ederseniz ve vitamin takviyesi yaparsanız, daha bereketli bir hasat dönemi geçirebilirsiniz.
Genel Bakımı:
Biber yabancı bitkilerden çabuk etkilenir. Bu yüzen toprağın dibinde çıkan diğer otları sürekli temizlemeniz gerekir. Küçük bir çatal yardımıyla toprağın yüzeyini biraz havalandırabilirsiniz.
Biberleriniz iyice büyüyünce küçük bir tahta parçasını, gövdesine destek olarak tutturun. Bu sayede daha sağlam duran fidelere sahip olursunuz.