Mucize Besinler
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyetteki yazısında, mümkün olduğunca organik olmadığı noktada doğal besinlerin tercih edilmesi gerektiğini yazdı. Bu sayede zırai ilaçlardan ve toksik maddelerden uzak kalınacağı gibi daha fazla vitamin, antioksidan ve Omaga-3 alabileceğimizi belitmiş.
Araştırmalara göre;
- Organik ürünleri tercih edenlerde antibiyotiğe dirençli bakteriler daha az görüldüğü
- Organik süt ve yumurtada daha fazla Omega-3 olduğu
- Organik üzümde güçlü bir antioksidan olan resvetarol açısından daha zengin olduğu
görüldü.
Ayrıca avuç avuç hapların tercih edilmesindense bunları doğal yollarla alınması gerektiğini beltirten Müftüoğlu, mucize besinlerin bazılarınınsa;
Beta karoten: Beta karoten, çok güçlü bir antioksidandır ve A vitamininin öncü maddesidir. Havuç ve kayısı başta olamak üzere, sarı, turuncu meyve ve sebzelerin çoğunda bulunur.
Likopen: Bu doğal antioksidan, kırmızı mucize olarak da bilinir, kanserden damar sertliğine kadar pek çok soruna çare olarak gösterilmenin yanı sıra cilt yaşlanmasını geciktirir. Domates ve domates ürünleri (salça, domates suyu), kayısı, karpuz ve pembe greyfurtta da likopen bulunur
Kuversetin: Kanserden korunma ve virüs enfeksiyonlarını önlemede etkili antioksidan maddedir. En zengin olduğu besinlerin başında kırmızı soğan ve elma geliyor. Hergün bir soğan ve elma tüketilmesi önerilir.
Antosiyaninler: En zengin kaynakları siyah, mor ya da koyu kırmızı sebze ve meyvelerdir. Son derece güçlü bir antioksidan olup, kanserden ve damar sertliğinden korumada oldukça faydalıdır. Yabanmersini, kiraz, vişne, üzüm, karadut ve böğürtlende bol bulunur.
Resveratrol: Siyah mucize olarak ünlenen bu değerli antioksidanın üzüm ve şarapta bulunur, ayrıca üzüm asmasının yaprağında, pekmez ve üzüm suyunda da bulunduğu unutmayın.
Sülforafan: Doğal kanser koruyucu maddelerden biri olan sülforafan, bilinenlerin en güçlüsüdür. Lahana, karalahana, karnabahar ve turpta bol miktarda bulunur.
Kapsaisin: Metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra kolesterol seviyesini az da olsa azalttığı, iltihabi süreçleri baskıladığı kanıtlanmıştır. Kırmızı acı biber bu nedenle tavsiye edilir.
Kateşinler: Üzerinde en çok çalışılan antioksidan gruplarından biri. En zengin kaynakları ise çay (Yeşil çayda siyah çaydan biraz daha fazla) ve böğürtlengiller.
Elajik asit: Üzüm, kiraz ve çilekte bulununan ama en zengin olduğu yiyeceklerin başında nar olan güçlü bir antioksidandır.
Pektin: Elma ve greyfurt en çok bulunduğu yiyeceklerdir ve kolestrol azaltıcı olarak bilinir.
olduğunu belirtmiş ve C Vitaminin unutulmaması gerektiğini eklemiş.