Kene Isırması Durumunda Ne Yapılır?
Havaların ısınmasıyla beraber keneler de birçok hayvan gibi kış uykusundan uyandı. Haliyle doğaları gereği kan emmek için çeşitli hayvanlara veya insanlara tutunabiliyorlar. Tenle temas ettiği zaman çok hızlı bir şekilde derine inebiliyor ve genellikle ilk anda pek hissedilmiyor. Daha sonra vücudun belli yerlerinde kızarıklık veya acı hissi oluşunca kene ısırdığı anlaşılıyor. Genellikle ayak bileği, dirsek içi, boyun veya kasık gibi yumuşak derinin olduğu yerlerden deriye girmeyi tercih ediyorlar.
Kene ısırığından korunmak için çimenlik piknik alanı gibi yerlere gidildiğinde uzun kıyafetler tercih edilmeli ve pantolon paçaları çorabın içerisine sokulmalıdır. Evcil hayvanlarınızda mutlaka dış parazit ilacı kullanın ve parazit tasması takın. Kendiniz içinse bazı böceksavar cilt kremleri var. Bir nebze de olsa işe yarama olasılığı mevut. Tabi ciltte yan etkiler de yaratabilir.
Kene ısırığı ile karşılaşılırsa ilk olarak en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Kenenin olduğu yere alkol dökmek, kibritle yakmak gibi girişimlerde kesinlikle bulunulmamalıdır. Bu işlemler kenenin kusmasına yol açar ve bedeninde taşıdığı virüs kana daha çabuk karışır.
Eğer sağlık kurumuna çok uzakta iseniz keneyi çıkartmak için bir cımbız yardımıyla baş kısmından tutup, sağa sola hafifçe oynatarak çekmeniz gerekir. Daha sonra o bölgedeki deriyi baticon gibi bir antiseptik solüsyonla temizlemeniz gerekir.
Kenenin başı deri içerisine gömülmüşse mutlaka cerrahi operasyon yapılmalıdır. Sizin yapacağınız başka bir müdahale, kenedeki virüsün vücudunuza daha fazla yayılmasına sebep olabilir.