Kanseri Önlemek

By : | Comments Off on Kanseri Önlemek | On : February 6, 2013 | Category : Saglik

Kansere KarşıKanserlerin yaklaşık yüzde 40 lık kısmı yaşam tarzı ve diyet seçeneklerini düzenleyerek önlenebilir.  Kanser riskini azaltmak için ne yapıyorsunuz? Diyetinizi değiştirmeyi denediniz mi?

1. Bir bitki-temelli diyet üzerine yoğunlaşılmalıdır

Tercihen en doğal haliyle meyve ve sebze yemek kanserin önlenmesi ve hatta kanserle mücadelede vücudunuz için büyük bir nimet olabilir. Daha az yağ, daha fazla lif ve daha fazla kanserle savaşan bileşiklerin kombinasyonu olan bitkiler, vücudun doğal savunma ve kanserden kurtulması için iyi bir seçimdir.

Kanserle savaşan gıdalar vücudunuzdan kanserli hücreleri kovar. Antioksidanlar yüksek olan yiyecekler, hücrelerinizin düzgün işlemesine çok yardımcı olur. Eğer diyetinize farklı besinleri ve antioksidanları almak istiyorsanız günlük olarak renkli meyve ve sebzeleri yiyin.

Vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için bol su içilmelidir. Su toksinler ve atıkların hayati organlardan atılmasına yardımcı olur.  Ayrıca bağışıklık arttırıcı baharatları kullanın.  Sarımsak, köri ve zencefil kanserle mücadeleye yardımcı olur.

2. Et tüketimini azaltmak, sağlıksız yağlardan ve kanserojenlerden oluşan riski düşürür

Kanser riskinin düşürülmesi tamamen ettten kaçınmak anlamına gelmez, önemli olan diyetinizin bitki içeriğinin farkında olmaktır. Eğer çok fazla et yiyorsanız, yavaş yavaş eti azaltabilirsini örneğin belli günlerde hiç et yemeyin.

Epidemiyoloji araştırmaları vejetaryenlerin kanserine yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 50 daha az olduğunu göstermektedir. Bu normal çünkü bitki-temelli diyetler kanserle savaşan bileşikleri içerir. Ayrıca, yüksek yağ ve düşük lifli ete dayalı diyetler kanserle savaşmak için vücudun yeteneğini azaltır. Ette aynı zamanda hazırlanışına gire belirli türde kanserojen bileşiklerini içerebilir.

Et yemek için balık, tavuk veya hindi gibi organic ve yağsız etlerden seçereseniz daha sağlıklı seçimler yapmış olursunuz. Doymuş yağ oranı yüksek olduğundan kırmızı et tüketimini azaltın ya da kaçının. Ve kesinlikle sosisli ve şarküteri et gibi işlenmiş etlerden kaçınmalısınız.

Doymuş yağlar azaltılmalı ve trans yağlardan kanser riskini azaltmak için kaçınılmalıdır. Doymuş yağlar süt, süt ürünleri, yumurta ve kırmızı ette vardır. Trans yağlar ise onları daha uzun ömürlü yapmak için içine hidrojen eklenerek oluşturulan işlenmiş yağlardır.

Bitki bazlı yağlar ise doymamış yağlardır ve kanserin önlenmesi için sağlıklı seçimlerdir. Bunların içinde zeytinyağı, fındık ve kanola sayılabilir.   Aynı zamanda Omega-3 yağ asitleri de iltihapla savaşarak  kalp ve beyin sağlığını desteklerler. Bunun için en iyi kaynaklarsa ceviz, somon balığı ve keten tohumudur.

3. Daha fazla lifli yiyecek eklemek sindirim sistemden kanserojenlerin atılmasına yardımcı olur

Lifli ve kepekli tahıllar sindirim sisteminin sağlıklı ve sorunsuz çalışmasını sağlarlar. Sağlıklı bir sindirim sistemiyse hızlı ve verimli bir şekilde vücutta kansere yol açan bileşenleri dışarı atar.

İşlenmiş gıda tüketimine minimum indirerek lifli tüketimi arttırılabilir.  Cipsleri sosa daldırıp yemek yerine sebzeleri aynı sosla yemek gibi basit çözümler hayata geçirilebilir.

4. Yemekleriniz sağlıklı yöntemlerle hazırlayın

Mümkün olduğunca çiğ meyve ve sebze yiyin. Pişirilmemiş, işlenmemiş meyve ve sebzelerin besin değeri daha yüksektir.  Sebzeleri haşlamak yerine buharda yapmanızı tavsiye ederiz, bu sayede kayanamada suya karışan besleyici maddeler sebzede kalır.  Eğer kayantıyorsanız en azından suyunu birden fazla kullanın.

Mümkün olduğunca organik ürünler kullanın ve herhangi bir pestisit kalıntı azaltmak için meyve ve sebzeleri mutlaka iyi yıkayın.

Pişirme veya işleme sırasında kanserojen oluşumuna karşı dikkatli olun. Kurutulmuş, korunmuş, füme ve hatta kömürde ızgara etlerin tümü potansiyel kanserojen maddeler içerir.

Evde pişirme sırasında kanserojenleri önlemenin çeşitli yolları vardır:

  • Yağları yüksek derecede ısıtmayın. Kızartma yerine buharda pişirmeyi tercih edin.
  • Mangal yaparken etleri çok pişip yanmasından kaçının.
  • Mikrodalgaya plastik koymayın.
  • Yağlarınızı serin ve kuru bir yerde saklayın.

5. Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun

Sağlıklı yemek hazırlamanın en önemli kısmı işlenmiş gıdalar kullanmak yerine, yemeği kendiniz hazırlamanızdır. Şekerli gıdalar mutlaka kansere yol açar diye bir şey söz konusu değildir, ama sizin günlük kalori ihtiyacınızın karşılanmasında başka daha besleyici ürünlerin yerini alabilirler.

İşlenmiş gıdalar sodyum ve sağlıksız yağlar içerir, ki buda kansere katkıda bulunabilir. Buna ek olarak, daha çok işlenmiş yiyecek, daha az kanser önleyici bileşenleri içerebilir.

Herhangi bir yaşam tarzı veya diyet tercihinin en önemli parçası onu korumak ve devam ettirmektir. Yani kansere yol açma riski olan her gıdayı yememek için kendiniz fazla baskı altına almayın.  Toptan kanser riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir, ama sağlıklı bir diyet seçimler yapmak riskini azaltır ve hatta tedavi görenlerin kanserle mücadelesine yardımcı olabilir.