Kamkat Bitkisi Ve Yetiştirilmesi

By : | Comments Off on Kamkat Bitkisi Ve Yetiştirilmesi | On : May 29, 2014 | Category : Faydalı Gıdalar

Kamkat bir tür meye ağacıdır. Turunçgiller ailesindendir. Şekli limon gibi, rengi portakal gibidir. Kabuğunu soyarak veya soymadan yenebilir. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde kokusu bir süre kalır. 100 gramında 43,9 miligram c vitamini vardır. Bu yüzden tam bir c vitamini deposudur. Bunun yanı sıra a, b1, b2 ve b3 vitaminlerini de içeriğinde barındırır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Ayrıca tansiyon ve kolesterol düşürmede çok etkilidir. Çok güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklardan korur. Yüksek kalsiyum içerir. Kemik ve diş sağlığı için çok faydalıdır.

Bakımı:

Bahçe ortamına gerek duymadan, evde saksıda kolayca yetiştirilebilen bir meyve ağacıdır.

Doğrudan güneş ışığı istemeyen bir bitkidir. Dolaylı yoldan güneş ışığı alması gerekir. Çok sıcak ve çok soğuk havaya maruz kalması, çiçeğine, meyvelerine ve köklerine zarar vericidir. Hava akımından kolay etkilenir. Yaprak ve gövde kısımlarında oluşan parazitler için ayda 1 ilaçlama yapılması gerekir. Bu ilaçlar piyasada kolayca bulunur.

Zamanla toprağındaki vitamin ve mineralleri tüketeceği için, senede 2 defa toprağına vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerekir. Saksı değişimi için en uygun zaman Mayıs ayıdır. Kamkat bitkisi etraftaki başka cisimlere değmeden büyümelidir.

Kışın soğuktan korunmalı ve seyrek sulanmalıdır. Yazın su ihtiyacı artacağı için daha sık sulamak gerekir. Kışın haftada 1, yazın 2-3 günde 1 sulanabilir. Özellikle kışın verilen suyun oda sıcaklığına gelmesi gerekir. Sular her seferinde aynı miktarda verilmelidir. Su, toprağın her bölgesine ulaşmalıdır.

Kış aylarında oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmemelidir. Genellikle yaz aylarında çiçek açar ve kış aylarında çiçeklerine dökerek dinlenme sürecine girer.

Kamkat bitkisinin gelişimi çok hızlı olmaz ve boyu çok fazla uzamaz.

Kamkat bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman Nisan ayıdır. Çoğaltılma işlemi esnasında köklerinden ayrılan kamkat, derhal başka bir saksının içerisine ekilmelidir. Bu işleme kökten ayırma yöntemi denilir. Kısa zamanda kökten ayrılan 2. kamkat bitkisi gelişecektir. 1. kamkat bitkisi ise tekrardan kök salacaktır. 1. ve 2. kamkat bitkisi için de aynı sulama ve bakım yöntemleri uygulanmalıdır.

saksıda-kamkat