Balkonda Hangi Sebzeler Yetiştirilebilir?
Sağlıklı beslenme konusunda gün geçtikçe daha çok bilinçleniyoruz. Bu yüzden dalından kopmuş sebze tüketmek bizim için eskiye nazaran daha çok önem kazandı. Şehir hayatındaki bir çok insan bahçeli bir evde oturacak kadar şanslı olmuyor. Bırakın bahçeyi, insanlar bazen bir tabure koymak için bile balkonu olmayan sıkışık apartmanlarda yaşamak zorunda kalıyor. Ama eğer ufakta olsa bir balkonunuz varsa ve saksıda sebze yetiştirmeye meraklıysanız, aşağıdaki önerilerimize bir göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Balkonda genelde domates ve biber yetiştirildiğini görüyoruz ama aslında seçenekler çok daha fazla.
Başlıca balkonda yetiştirilen sebzeler:
Domates
Biber
Salatalık
Soğan
Roka
Marul
Sarımsak
Havuç
Sırık fasulye
Bezelye
Patates
Patlıcan
Bu sebzeler balkonda yetiştirilebilenlerin başında gelir.
Fideler:
Mevsime uygun sebze fideleri almanız gerekli. Saksıda yetiştireceğiniz için bodur cinsleri tercih edebilirsiniz. Mahsülü ağır olan patates, salatalık, patlıcan gibi fideleri 1-2 metrelik sırıklarla desteklemeniz gerekir.
Aynı aileden olan domates, patates, patlıcan gibi sebzeleri aynı saksıya ekebilirsiniz. Birbirlerine zararları olmaz. Aksine faydalı olur.
Bir sebzeyi 2 yıl üstüste ekmemek, toprağın besin değerlerini toparlaması açısından önemlidir. Sonraki sene toprağa havuç gibi daha az besin isteyen bir sebze dikebilirsiniz. Zamanla toprağın kalitesi düşer. Bu yüzden topraktan çok fazla besin isteyen sebzeleri yanyana dikmemekte fayda var.
Toprak:
Sebzeleri yetiştireceğiniz toprak dış mekana uyumlu omalı. Steril, torflu, gübreli, funda toprağı en uygun alternatiftir. Toprağı alırken sebze ekeceğinizi belirtirseniz yardımcı olurlar. İlk 1-2 ay gübreleme yapmanız gerekmez. Ancak daha sonraki zamanlarda düzenli olarak doğal gübre kullanmanızda fayda var. Gübreleme işlemini sebzelerin ihtiyacına göre aşırıya kaçmadan yapın.
Sebzeleri sulamak için toprağın kurumasını bekleyin. Sulama miktarı az veya çok değil, tam kararında olmalı.
Saksı:
Sebzeler için derin ve mümkün olduğunca geniş saksılar seçmelisiniz. Fideler dipdibe olmamalı. Mutlaka saksının drenaj delikleri olmalı. Sebze yetiştirmek için üretilmiş saksılar var. Onlardan tercih edebilirsiniz.
Sebzeler güneş sever lakin rüzgardan olumsuz etkilenirler. Zira dalları kırılabilir veya çatlayabilir. Bu yüzden saksıları güneş görebilecek ama rüzgardan korunabilecek şekilde konumlandırmalısınız.
Az da olsa gölgeye tahammül edebilen sebzeler havuç, marul ve soğandır.