Ramazan Ayında Su Kaybını Önlemenin Yolları
Oruç tutan kişilerde uzun süre açlıktan dolayı kabızlık ve su kaybı şikayeti çok olur. Sahur ve iftar sofrasında rahatlıkla tüketebileceğiniz bazı gıdalar, hem bir anda çok kalori almadan beslenmenizi sağlayacak, hem de vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak kabızlık sorununa çözüm olacak.
İftarda bir anda fazla yemek yememeniz gerekiyor. Çoğunlukla sindirimi kolay olan yemekler tercih etmelisiniz. Örneğin sebze, çorba, ızgara veya haşlanmış et, köfte, salata gibi. Gün içerisinde harcadığınız enerjiden dolayı vücudunuz çok su kaybedecektir. Bu su kaybını ayran ve cacık sayesinde karşılayabilirsiniz.
İftar sofralarının bir demirbaş üyesi de tatlılardır. Tatlıyı yemekten hemen sonra yemek sakıncalı. Yemekten 2 saat kadar sonra yenilmesi daha sağlıklı. Küçük bir porsiyon tatlının yanına biraz meyve eşlik edebilir. Veya güzel bir top dondurma ilave edilebilir.
Özellikle ramazan ayında kabızlık sorunu çeken kişiler, 1-2 saat arayla birkaç adet ceviz veya badem tüketebilirler. Bu sayede bağırsak hareketleri daha düzenli olacaktır.
Sahur yemekleri ise kahvaltı şeklinde tercih edilmelidir. Bizim kahvaltı kültürümüz çok güzeldir. Çeşit çeşit zeytinler, peynirler, domates, salatalık, biber, yumurta gibi gıdalarla çok hafif ve doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yanına güzel bir tost yapıp yiyebilirsiniz. Tost ve haşlanmış yumurta tokluk hissi verir. Salatalık ve havuç gibi hem sulu hem de posalı yiyecekler de tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca vücudunuzun su ihtiyacının giderilmesine de yardımcıdır.
Sahur sofranızda su ihtiyacınızı giderebilmek için ayran, soda ve süt içebilirsiniz. İftarla sahur arasındaki süreçte de sık sık birer bardak su için.
Sahurda meyve yiyebilirsiniz fakat aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü meyvenin içerisinde şeker vardır ve vücudunuza çok fazla şeker alırsanız daha çok susuzluk çekersiniz. Aynı durum tuzlu ve çok yağlı gıdalar için de geçerli.